
Šéfkuchár reštaurácie v Altise Dušan Ilavský má na svojej práci najradšej slobodu prejavu
Každý dobrý hotel musí mať dobrú reštauráciu a každá dobrá reštaurácia potrebuje dobrého šéfkuchára. Výnimkou nie je ani náš hotel, kde v kuchyni šéfuje Dušan Ilavský, ktorý je pôvodom z Liptova: „Pochádzam z Važca na Liptove a na Oravu som sa priženil. Pôsobím tu však už viac ako 30 rokov a tak o sebe môžem povedať, že už som viac Oravák ako Lipták.“
Sympatický šéfkuchár pôsobí v Altise už skoro desať rokov, začínal pri otvorení v roku 2008, nasledovala krátka dva a pol ročná pauza, po ktorej sa k Oravskej Priehrade znovu vrátil: „Najradšej mám na svojej práci, že sa človek vďaka kreativite a novým obzorom stále posúva ďalej. Nie som viazaný, môžem experimentovať pri varení alebo zdobení jedla. To je pre mňa voľnosť a možnosť slobody prejavu.“
Aké jedlo má najradšej na prípravu? „Najradšej pripravujem jedlá zo slovenskej sviečkovice. Pre mňa je toto mäso naj, čo sa týka slovenskej gastronómie. Z hotových bežných jedál sú to sviečková na smotane, segedínsky guláš, bryndzové halušky a pirohy. Takže skôr slovenská a česká kuchyňa. To je aj to, čo najradšej sám jem.“
Vzhľadom na polohu hotela v srdci Oravy sme sa museli opýtať aj na oravské gastronomické špeciality. „Oravské špeciality sú väčšinou z tradičných surovín ako kapusta a zemiaky. Ponúkame tu takzvaný bigoš, ktorý je viac menej poľsko-oravské jedlo, ktoré je veľmi chutné a sýte. Bravčové pleco, klobása, údené mäsko, kyslá kapusta, sladká kapusta. Bolo veľmi známe, ale trochu vymizlo do úzadia. Ďalej je to na Orave tradičná slovenská klasika – halušky, pirohy a šúľance.“
Stáva sa mu, že ho zákazníci zavolajú von, aby sa osobne poďakovali? „Áno, máme tu hostí, ktorí sem chodia už pravidelne 5-6 rokov. Najviac sa teším, keď sú zákazníci spokojní.“
O kuchároch sa často hovorí, že doma sa im už nechce moc variť, je to pravda? „Doma varím takisto rád, ale skôr pri oslavách alebo výnimočných príležitostiach. Je trošku pravda, že človek sa tu vyvarí a doma už potom radšej varí manželka.“
Odpoveď na najobľúbenejšie miesto na Orave bola jednoznačná: „Roháče – Sivý Vrch a Ostrý Roháč.“